„Jedz zdrowo żyj kolorowo warsztaty dietetyczno – kulinarne „
W dniu 4 lipca 2023 r. na terenie Szpitala Powiatowego w Pyrzycach odbyło się podsumowanie realizacji projektu „Żyj zdrowo, jedz kolorowo warsztaty dieteczyno – kulinarne”.
Celem projektu było uświadomienie społeczeństwa, jak choroby cywilizacyjne wpływają na nasze życie i zdrowie, jak zdrowa i zbilansowana dieta połączona z aktywnym trybem życia prowadzi do poprawy stanu zdrowia, a umiejętności zaplanowania i przygotowywania posiłków wpływają pozytywnie na codzienny problem jakim jest marnotrawstwo żywności. Odbiorcami projektu były rożne grupy społeczne z naszego województwa ale także opiekuni medyczne, personel pracujący w placówkach zdrowia, domach pomocy społecznej, rodziny osób niepełnosprawnych i niesamodzielnych. W ramach projektu została wydana broszura informacyjna na temat zdrowego odżywania.
Kulminacyjną częścią projektu były warsztaty dietetyczno-kulinarne przeprowadzone przez profesjonalnego dietetyka klinicznego Smak Zdrowia Poradnia Dietetyczna . Został przeprowadzony wykład z prezentacją multimedialną na temat zdrowego odżywiania.
Pokaz ćwiczeń z zakresu fizjoterapii przeprowadzili pracownicy Pracowni Fizjoterapii w Szpitalu Powiatowym w Pyrzycach.
Konsultacji i porad pacjentom udzielali również pracownicy Narodowego Funduszu Zdrowia ze Szczecina, którzy przeprowadzili: pomiary analizatorem składu ciała, porady doradcy ds. profilaktyki NFZ w zakresie: Bezpłatnych aplikacji Moje IKP, Moje Fizjo Plus, Planu treningowego „8 tygodni do zdrowia”, Programów profilaktycznych NFZ i MZ dedykowanych dla wszystkich grup wiekowych i jednostek chorobowych, Programu „Profilaktyka 40 PLUS”, Akademii NFZ – kompendium wiedzy o profilaktyce zdrowotnej, Propagowanie: nowej odsłony Akademii NFZ , portalu: Diety NFZ i pacjent.gov, Kuchennych inspiracji NFZ, Środy z Profilaktyką (np. zdrowe lato dla całej rodziny, przygotuj skórę na wakacje, nowotwory kobiece i męskie, profilaktyka zdrowego mężczyzny i kobiety, bóle kręgosłupa, i inne), Teleplatformy Pierwszego Kontaktu, Samoobsługowego Kiosku Profilaktycznego oraz pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach, którzy w ramach konsultacji prowadzili pomiar tlenku węgla w wydychanym powietrzu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz pomiar wskaźnika otyłości BMI i tkanki tłuszczowej, prezentacja narkogogli i alkogogli oraz dystrybucja materiałów edukacyjnych.
Czas spędzony w szpitalu umilił pacjentom koncert Zespołu Śpiewaczego Pyrzyczanka. Podczas koncertu prowadzona była degustacja zdrowych, dietetycznych oraz kolorowych potraw oferowanych przez kuchnię Szpitala Powiatowego w Pyrzycach . Nowością były ukraińskie gryczanki
Organizacja przedsięwzięcia odbyła się dzięki wsparciu finansowemu w ramach Programu Społecznik 2022-2024 Program Społecznik oraz dzięki wsparciu organizacyjnemu Szpitala Powiatowego w Pyrzycach, Pyrzyckiego Domu Kultury, Stowarzyszenia Nasz Szpital, Starostwa Powiatowego w Pyrzycach, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach, Narodowego Funduszu Zdrowia Zachodniopomorski Oddział Wojewódzki w Szczecinie za które serdecznie dziękujemy.